Als je lid wordt van DHH is het niet noodzakelijk dat je al een instrument kunt bespelen. Iedereen kan lid worden, ongeacht de speelervaring. Als je lid wordt van onze vereniging, krijg je een instrument in bruikleen. Om in te stromen in het orkest of de slagwerkgroep verwachten we van iedere muzikant een basisniveau (vergelijkbaar met niveau A). Hier hoef je geen auditie voor te doen, kom gewoon eens kijken op een repetitie. Op het moment dat je nog niet voldoende ervaring hebt, of als je bijvoorbeeld je techniek wilt verbeteren, kan je muziekles volgen via onze vereniging.
Je kan het gehele jaar instromen in het opleidingsprogramma van DHH. Muzieklessen worden het gehele jaar verzorgd, uitgezonderd de schoolvakanties en feestdagen. Standaard zijn dit ongeveer 40 lessen per jaar. Wij hebben vaste lesdagen- en tijden in ons clubgebouw in Hoogmade, maar als dat voor jou niet schikt, gaan we samen op zoek naar een oplossing. Daarbij geloven wij in 'les op maat'. Jong en oud is welkom, en er is altijd een lesvorm en frequentie die bij je past. Vanaf 2017 is het ook mogelijk muziekles te volgen in Woubrugge.
Op het moment dat de docent vindt dat je muzikale kwaliteiten van voldoende niveau zijn, kan je instromen in het opleidingsorkest. Afhankelijk van het instrument dat je bespeeld is dit vaak na ongeveer één jaar muziekles. Je leert in deze groep samen te spelen en naar elkaar te luisteren. De muziekstukken die gespeeld worden zijn aangepast naar de ervaring van groep. Verder wordt er aandacht geschonken aan de tekens, tempo en speelsterkten die in een muziekstuk kunnen voorkomen en wordt er geleerd te letten op de dirigent. Hiermee vormt het opleidingsorkest een opstapje tot het 'echte' orkest.
Gevorderde leerlingen kunnen op aangeven van de dirigent of docent gaan deelnemen aan de repetities van het orkest of slagwerkgroep. Om de orkestervaring verder uit te breiden kunnen de leerlingen de eerste periode deelnemen aan het eerste deel van de repetitieavonden.
Er zijn twee belangrijke redenen om voor een opleiding binnen de vereniging te kiezen:
Financieel: Wij kunnen de opleidingen voor een aantrekelijke prijs aanbieden, zeker als je dit vergelijkt met streekmuziekscholen. Dit verlaagt de drempel van het lid worden. Omdat we als vereniging waarde hechten aan muzikaal onderwijs, dragen we zelf financieel bij aan het opleidingsprogramma. Gelden hiervoor komen uit donaties en sponsoracties.
Verenigingsband: Door de opleiding binnen de vereniging te doen, wordt een band met de vereniging gekweekt. Hierdoor is een latere instroming in het orkest veel vanzelfsprekender en is er al sprake van een zekere bekendheid met de overige leden.
Wat vragen we van de leerlingen zelf? Belangrijkste wat van leerlingen wordt gevraagd is: inzet en enthousiasme! Laat zien dat je muziek wilt maken en dat je er iets voor over hebt. Thuis oefenen en een constant lesbezoek zijn hierbij belangrijke voorwaarden. Vanzelfsprekend wordt van leerlingen gevraagd een actieve rol te spelen in activiteiten van de vereniging. Voorbeelden hiervan zijn: collectes, lotenverkoop enzovoort. Op deze wijze leveren zij een extra bijdrage ter compensatie van de zeer lage opleidingskosten.
"Wij zijn een betrokken, sociale muziekvereniging met de ambitie om in een gezellige en ontspannen sfeer samen moderne muziek te maken en aantrekkelijke concerten te geven."